Aort Cerrahisi
Kalpten çıkan ve tüm vücuda kan dağıtan Aort damarının degeneratif aterosklerotik Anevrizma yada yırtılma (disseksiyon) sonucu gelişen hayati riskin en yüksek olduğu durumların varlığında bazen acilen bazende planlı bir şekilde isole yada hibrid operasyonlar uygulanmaktadır.
Eğer Aort damarındaki hastalık, ister anevrizma ister disseksiyon olsun, Aortun kalpten çıktığı bölgede ise (Çıkan-Asendan- Aorta denilir) göğüs içi (thorax) bölümüne yönelik en etkin tedavi cerrahi yöntemdir. Özellikle özel bazı nedenler dışında 5.5cm çapına ulaşmışsa ameliyat mutlak gerekli demektir. Bu durumda genişlemiş aortanın yada yırtığın aort kapakla yada koroner damar çıkış deliklerine olan durumuna göre aort kapağa ve koroner damarlara da aynı anda onarım / replasman yapılır.
Eğer Aort damarındaki hastalık göğüs içinde beyni besleyen ark bölgesinde ise yine açık ameliyat ile o bölgenin dayanıklığı 10 yıllar olan suni bir damarla (vasküler greft) değiştirilmesi gerekmektedir.
Eğer Aort damarındaki hastalık göğüs içinde ancak inen aorta denilen bölgede ise ameliyatsız, kateter laboratuvarında yapılacak “damar içi – endovasküler stent greftleme. TEVAR” ile çözüm sunulmaktadır. Yine Aortanın karın içinde ve özellikle böbrek damarlarının altındaki bölgeyi içeren anevrizmalarında “endovasküler stent greftlemeleme-EVAR”ilk seçenek olmaktadır.
Bazı durumlarda ameliyatta yada ameliyat öncesi-sonrasında endovasküler işlemlerle hibridleştirilmiş tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.